Een verslag van de aanloop naar en de reis door West-Canada

zondag 19 september 2010

Zondag, 19 september
Vandaag vertrekken we naar Fairmont Hotsprings Resort in Fairmont, bijna 300 km.

Onder het toeziend oog van de eigenaar/gastheer (buik vooruit, baardje, vorsende blik) genieten wij van het werkelijk heerlijke ontbijt van Wedgewood manor. Ze sluiten eind oktober en gaan in april 2011 weer open. In de tussentijd bezoeken de eigenaren hun zoon in Belgiƫ en maken ze een reis naar India. De gastheer heeft ook ooit 4 jaar in Brussel gewoond.

Na een hartelijk afscheid vertrekken we in de stromende regen. De weg langs het Kootenay Lake moet prachtig zijn, maar we zien niet veel, alleen wolken en regen. Onderweg kopen we broodjes, die blijken later op de dag wel eetbaar, maar niet lekker. Het blijft moeilijk om hier lekkere verse broodjes te kopen. En het regent ook nog steeds. Maar met de muziek van Elton John, Emmylou Harris en Richie Havens en de kachel aan is het in de auto best gezellig.

Na Kootenay Lake komt Columbia Lake, ook prachtig en we zien er iets meer van.


We passeren hier en daar een dorpje en een paar ranches. Stelt allemaal niet veel voor; 3 mooie huizen en verder een zootje ongeregeld bij elkaar en de onvermijdelijke golfbaan. Ook een paar herten melden zich. In Canal Flats is een gigantische houtzagerij. We stoppen even voor een foto en gaan snel weer verder.
Vroeger was het hier toch een welvarende streek, vol goudzoekers en alles wat daarbij hoort. Maar praktisch alles wat aan de roemruchte verleden zou kunnen herinneren is verdwenen. In verval geraakt en verbrand, geen oog voor historie
of gewoon geen geld om te renoveren.
Uiteindelijk arriveren we in Fairmont. We denken dat we een beetje vroeg zijn om in te checken, maar we zijn een tijdgrens gepasseerd en hier is het een uur later, kwart voor 4, dus inchecken is geen probleem. Even installeren op de kamer, met balkon en dan… op weg naar de hotsprings.
  
Op de route die we de laatste dagen aflegden  wemelt het van de hotsprings. Heet water dat opborrelt uit de aarde en waar dan vaak een soort zwembaden omheen worden gebouwd. Het Fairmont Hotspring Resort is een groot complex met een overdekte hotspring, meer een kleine tobbe, en in de open lucht zijn er 2 baden, van 24 graden en van 32 graden. In deze baden word je geacht langzaam of liever helemaal niet te bewegen, maar een beetje met elkaar te keuvelen. Het is er ook niet diep. Je kunt zitten en je hoofd steekt boven water. Heel apart, al die koppen die in de opstijgende damp boven water uitsteken. 
De bergen om ons heen gaan schuil in laaghangende wolken en het is maar een graad of 10. In de hotspring merk je helemaal niet, al zit je in de buitenlucht.
Het is allemaal heel prettig dat warme water, maar op een gegeven moment krijg je er toch genoeg van. We hullen ons in de zachte badjassen van het hotel en keren terug naar de kamer. Tijd voor de blog! En daarna lekker eten.