Een verslag van de aanloop naar en de reis door West-Canada

dinsdag 28 september 2010

Dinsdag, 28 september

Vanmorgen eerst gekeken hoe laat we de boot naar Vancouver moeten hebben. Het vliegtuig vertrekt om 13.20 uur, we moeten om 10.20 inchecken en kunnen dus niet de boot van 9.00 uur nemen, die komt pas om 10.30 uur aan. Het wordt daarom de boot van 7.00 uur en dat betekent dat we om half 5 op moeten aangezien we ook de 32 km naar de ferry moeten rijden. We reserveren online een plaats en moeten daarom ook nog een uur van tevoren aanwezig zijn. Maar je kunt niet riskeren dat de boot vol is, dan mis je het vliegtuig. 

Na het ontbijt tijd om te beslissen wat we gaan doen; 4 uur op een boot zitten om misschien orka's te zien, wel een 'eenmaal in je leven ervaring', of Victoria verkennen en het Royal British Columbia Museum bekijken. We kiezen voor Victoria, omdat we ons hier thuis en prettig voelen en er graag wat meer van willen zien. Het is een aangename stad en alles is hier heel gemoedelijk en rustig. Beleefde automobilisten, in ieder geval voor voetgangers. En lieflijke vogelgeluidjes bij de oversteekplaatsen als je staat te wachten tot je over mag.

Het zonnetje schijnt en de temperatuur loopt op naar een graad of 20. We beginnen met een wandeling langs de havens. Grote boten, kleine snelle bootjes, woonboten, watervliegtuigen en ook zeesterren die in het heldere water te zien zijn. 



Daarna lopen we het Parliament Building binnen. Het is een neogotisch gebouw dat net op tijd voor het diamanten troonjubileum van Koningin Victoria werd voltooid. Voor het gebouw een standbeeld van de koningin en bovenop het gebouw een verguld standbeeld van kapitein Vancouver.
Het is opvallend hoe relaxed het ook hier allemaal is. Er staat wel een soort beveiligingsbeambte voor de deur, maar die wenst je vriendelijk goedemorgen. Geen mens die zich er druk over maakt dat je met een camera naar binnen gaat, je kunt rustig fotograferen. Er gaan ook twee groepen Japanners naar binnen, daar zijn er hier heel veel van. Het gebouw is van binnen aardig om te zien, met een mooie koepel in de centrale hal. Daar bevindt zich ook een antieke indianenboot. Een eindje verder is een vertrek met een schilderij van koningin Elisabeth met haar Philip. Iedereen gaat voor dat schilderij op de foto, ook ik...Vraag niet waarom, je hebt gewoon het gevoel dat je dat doen moet.

 
We gaan het Royal British Columbia Museum bekijken, maar drinken eerst koffie met wat erbij in het museum café.  Ook hier alles heel relaxed. Maak rustig foto's van alles wat je ziet, gebruik alleen geen flitser. Het is er niet al te licht, dus onze camera's worden op de proef gesteld. Het museum is werkelijk schitterend ingericht. Mooie belichting, fantastische opstellingen, goede informatie, kortom een belevenis. We vinden vooral de geschiedenis en cultuur van de indianen uit het noordwesten interessant. Dan wel van voor de tijd dat de blanken kwamen. Na ruim 2 uur zijn we eigenlijk nog niet helemaal uitgekeken, maar buiten is nog meer te beleven dus maken we nog even een rondje in de museumwinkel waar René een petje met native voorstelling voor zijn verzameling aanschaft en verlaten het museum.

Tijd voor het bekijken van een paar kerken. Daar hebben we er in Canada nog niet veel van gezien. Eerst de Anglican Church met een prachtig gebrandschilderd raam achterin. Er wordt een soort pianoconcert gegeven, maar een aardige mevrouw vertelt ons dat we rustig rond mogen lopen. Daarna de St Andrews Cathedral. Van buiten een aardig gebouw, van binnen ruim en verder gewoon een kerk.

Een blik op de antique row, waar antiekwinkeltjes te vinden zijn. Een bezoek aan het Bay Shopping Centre, voltooid in 1990 en mooi en licht met een leuke klok, een bijzondere lift en prachtige winkels.

Op een terrasje nemen we iets te drinken en daarna lopen we weer richting hotel, maar wel langs de haven, want daar is het zo gezellig. In een souvenirwinkeltje koop ik een klein totempaaltje. Kitsch natuurlijk, maar toch wel beschaafd en uitstekend geschikt voor mijn verzameling op het kastje boven.

Om half 5 zijn we terug op de hotelkamer en werk ik de weblog bij.
De volgende blog zal pas geschreven worden als we weer thuis zijn.
Dat wordt nog hard werken; alle foto's bekijken, bewerken, indelen, de overbodige verwijderen, Picasa albums maken en digitaal fotoboeken samenstellen.
Een blik op de statistieken voor dit reisverhaal leert dat er meer dan 700 keer gekeken is en vanuit de landen Nederland, Duitsland, Frankrijk, Amerika en Indonesië.