Een verslag van de aanloop naar en de reis door West-Canada

zaterdag 25 september 2010

Zaterdag, 25 september
De rit van vandaag gaat van Blue River naar 100 Miles House waar we overnachten op de Hills Guest Ranch, 245 km. Het wordt een dag van watervallen en meren.

Het is mooi stil weer, ongeveer 11 graden. We vertrekken om kwart over 9 en kopen bij een grocerie broodjes voor onderweg. De winkel is langgerekt en verveloos, maar de eigenaar is vrolijk en hij verkoopt zowaar verse broodjes.

Highway 5 is lang en stil, soms bochtig en weinig huizen. De uitzichten zijn prachtig. Bij Clearwater tanken we (eerst betalen dan tanken!) en gaan rechtsaf richting Wells Gray Provincial Park. Dit park is pure wildernis behalve op de plekken waar de watervallen bekeken kunnen worden, daar blijken toch nog wat toeristen aanwezig. De weg is smal, erg bochtig en je mag er maximaal 80 km/u.

De waterval is Spahats Falls, 61 m hoog. Na een korte wandeling zien we de smalle waterval die in een ravijn van 122 m valt.  Indrukwekkend!

De tweede waterval is Dawson Falls, maar die slaan we even over. We zijn namelijk achter 2 campers met Hollanders terechtgekomen en die sukkelen met een gangetje van 40 km over de weg. Passeren is bijna onmogelijk en veel zie je ook niet met die 2 grote vierkante kasten voor je neus. We houden afstand en rijden 30 km lang achter hen aan. Gelukkig slaan ze af naar Dawson Falls en wij rijden opgelucht in een sneller tempo naar de Helmcken Falls.  



De Helmcken Falls is te bereiken via een goed aangegeven wandelpad door het bos waar weer heel wat eekhoorntjes rondspringen en hun speciale geluidje laten horen. Je hebt prachtig uitzicht op de waterval van maar liefst 137 m hoog. Dat is 2 keer hoger dan de Niagara watervallen. De omgeving is stemmingsvol met donkere dennenbossen en rotsen bedekt met mossen. Ook liggen hier en daar omgevallen bomen. De waterval gaat door de jaren heen verder terug stroomopwaarts en als je de kracht van het water ziet, verbaast het je niet.
De weg door Wells Gray park gaat door tot het Clearwater Lake en dan moet je dezelfde weg weer terug. Het meer geloven we wel en we nemen de weg terug naar Clearwater. Maar we stoppen natuurlijk nog wel even bij de Dawson Falls, want die hadden we overgeslagen. Deze waterval van de Murtle rivier is 18 m hoog, maar ook 91 m breed, wat een geweldig gezicht is.  We zien behalve de waterval ook weer eekhoorns en nu ook paddestoelen.

Na dit uitstapje van 47 km heen en weer terug, draaien we highway 5 weer op. We passeren Little Fort dat in 1850 gesticht werd als een Hudson Bay Trading Post. We zien wat verspreid staande huizen en dat was het. De tijden van de goldrush zijn duidelijk voorbij.
Er zijn ook heel veel meertjes, allemaal met een naam, maar teveel om op te noemen.


De temperatuur stijgt tot 24 graden we eten bij een lekker zwoel windje aan de River ons broodje op.

Uiteindelijk arriveren we in 100 Miles House. Hier lijkt het net de bewoonde wereld; ranches, paarden, verspreide huizen, hotels, rafting en een echt winkelcentrum met een passage. We lopen er wat rond en zien weer van alles, vooral niet nuttige dingen van slechte kwaliteit.
Ongeveer 13 km verderop ligt ons onderkomen voor de komende nacht: Hills Guest Ranche. Er komt een duidelijk bord in zicht dat het nog 2 km is en daarna zien we niets meer. Plotseling duikt er rechts een vervaagd houten bord op bij een gravelweggetje, daar moeten we dus in… We halen het met een soort noodstop. Gelukkig is het ook hier stil op de weg.
Het restaurant is gevestigd in een soort 'bonanza-huis' met bijpassend meubilair.
Weer veel gezien vandaag.